top of page

Hundeparker er faktisk ikke gode steder at socialisere din hund.

Hundeparker ser ud på først kig til at være fantastiske tilføjelser til byen, men på nærmer kig så kommer de med et væld af problemer - både for dig og din hund. I denne blog vil vi forsøg at forklare hvorfor.


Hver morgen, på trods af vejret, samles kæledyrsejere for at indlede samtaler med fremmede, mens deres hunde jager, løber og blander sig. Hundeparker er blevet standardfaciliteter i de københavnske kvarterer. På trods af deres popularitet vil vi dog fortælle jer, hvorfor vi som hundetræner ikke er helt overbevist om deres fordele.


Socialiseringsmyten

Socialisering for hunde handler ikke kun om interaktion med andre hunde; det involverer at udsætte unge hvalpe (mellem 8-16 uger, hvilket er en deres første kritiske periode) for nye oplevelser, hvilket hjælper dem med at opbygge selvtillid og tilpasningsevne.


Dog er hundeparken ikke et ideelt sted at socialisere en ung hvalp, især ikke dem under 6-12 måneder. Hvalpe i deres første måneder er mere følsomme over for oplevelser, og en overvældende hilsen i parken kan gøre dem usikre omkring alle hunde. For at sikre positive interaktioner anbefaler vi at deltage i vores hvalpekursus, hvor vores hovedfokus er at lære dig at læse din egen hunds kropssprog, så du altid kan sikre, at den type socialisering, din hund modtager, er sund og gavnlig for deres udvikling.


Socialisering af ældre hunde (ældre en 6-12 måneder) er mere udfordrende, da de allerede har haft deres formative socialiseringsoplevelser. At tage en nervøs hund med til parken for positiv interaktion med andre hunde kan give bagslag, hvilket kan føre til overvældende situationer, hundekampe eller en langvarig frygt for andre hunde. Tro os, når vi siger dette, de fleste reaktive hunde kommer til Alix & the Pack for at træne, ikke fordi de er under socialiserede, men fordi de er blevet oversocialiseret.



Legepladsbøller

Mens hunde er sociale dyr og engagerer sig i forskellige former for leg, kan den kunstige opsætning af hundeparker føre til udfordringer. Mange hunde, der bringes til parken, er ofte overbegejstret og udviser uhøflig adfærd, der kan udløse problemer mellem hundene. Bare fordi en ejer synes, at deres hund leger godt med andre, betyder det ikke, at den altid gør det. Hundeparker kræver tillid til, at alle ejere nøje overvåger deres hunde og er gode dommere for, om deres hunde skal være der. I modsætning til organiserede neutralitetsgrupper eller gruppeklasser er de fleste hundeparker offentlige rum, der ikke er under opsyn af fagfolk, og denne mangel på tilsyn kan føre til slagsmål og overførsel af dårlige vaner. Hvis vi tænker over det et sekund, er det faktisk ulogisk at forvente, at fremmet rovdyr placeres sammen i et lille indhegnet område sammen. Selv med heste, som også er kategoriseret som 'flok' dyr, bliver de gradvist udsat for hinanden, inden de sættes i samme mark for at undgå potentielle konflikter.




Skader og sygdomme

Hundeparker mangler ofte separate legeindhegninger til store og små hunde, og selv når de gør det, kan ejere vælge at se bort fra disse rum. Dette kan føre til alvorlige skader eller endda dødsfald for mindre hunde involveret i ulykker med større hunde. Skader såsom bidsår, muskelspændinger og forstuvninger er almindelige i hundepark-miljøer og kan kræve omfattende behandling og genoptræning.


Hundeparker kan desuden udgøre sundhedsrisici på grund af spredning af let overførbare sygdomme (i København er Giardia og kennelhost almindelig sygdom, som de fleste hundeparker er fyldt med). Mens mange parker kan sætte skilte om vaccinationskrav, kræves der normalt ingen bevis.


Læsning af hundens kropssprog

De fleste hundeejere er ikke dygtige til at fortolke deres hunds kropssprog ud over en logrende hale (en logrende hale betyder heller ikke altid at en hund er glad) hvilket ofte fører til at ignorere tegn på ubehag eller agitation. At forstå hundens kropssprog er afgørende for at sikre din hunds komfort og sikkerhed i parken. Tegn på frygt eller aggression omfatter et hurtigt slik a læberne, ”smil” med skarpe læber, gabe, pust, stive kroppe og oprejste haler. Selv hunde, der ser ud til at lege godt sammen, kan stadig være i fare. Sund leg bør omfatte små pauser eller pauser, og hvis du er usikker på din hunds adfærd, er det vigtigt at gribe ind og vurdere situationen. Husk selv gode menneskevenner bliver uvenner nogle gange.

Hvis du er interesseret i at lære mere om hundeadfærd og kropssprog, så anbefaler vi stærkt bogen, Listen To Me!: Exploring the emotional life of dogs.



Alternativer til hundeparken

Hundeparker kan fysisk trætte din hund, men de giver ikke nødvendigvis den berigende mentale og følelsesmæssige stimulation, som din hunde har brug for. Mange hundeparker prioriterer menneskelig socialisering frem for hundenes velbefindende. Overvej i stedet at arrangere møder med andre hunde, som du ved er neutrale, eller i det mindste forsøger ejerne aktivt at indgyde manerer. At tilbringe kvalitetstid med din hund er langt mere meningsfuldt og givende end den typiske hundeparkoplevelse. Tag et kig på Instagram-videoen nedenfor for at lære, hvordan du introducerer din hund til andre hunde på en mere sikker måde. I sidste ende er det op til dig at afveje risici og fordele ved hundeparker. Der er ingen skam i at vælge alternativer, der sikrer din hunds sikkerhed og lykke, samtidig med at du styrker dit bånd med din elskede ledsager.

I sidste ende vil din hund jo gerne bruge sin tid sammen med dig. Så lig telefonen og tag på ture sammen. Det behøver ikke at være lang, kvalitet over for kvantitet.




Defensiv Aggression

Hunde, der er sociale væsner, foretrækker naturligvis selskabet med velkendte individer, ligesom mennesker gør. Ligesom vi ikke engagerer os i samtaler med alle forbipasserende på gaden, føler hunde ikke nødvendigheden af at interagere med alle medhunde, de møder. Opbygning af tillid og komfort mellem to hunde tager tid, hvilket giver dem mulighed for at måle hinandens hensigter og beslutte sig for en passende reaktion. Tidsbegrænsninger forstyrrer dog ofte i miljøer som hundeparker, hvilket får selv velmenende hunde til at virke "aggressive", når de konfronteres med nye interaktioner. For eksempel, hvis en begejstret labrador retriever nærmer sig en mere reserveret hyrdeblanding, kan sidstnævnte reagere defensivt og udsende snerren eller luftbid for at skabe plads. Denne indledende interaktion kan misfortolkes af tilskuere som aggression, hvilket forårsager uberettiget straf for hyrdehunden. Denne situation resulterer i ugunstige læringsoplevelser for begge parter: Labradoren lærer ikke at ændre sin hilsen, og hyrdehunden bliver modløs på grund af manglende støtte fra sin ejer.


Lært ulydighed

Dynamikken i hundeparker kan utilsigtet lære hunde, at deres ejere mangler kontrol over deres adfærd. Vi har alle været vidne til, at ejere forgæves kalder deres hunde, mens dyrene glædeligt forbliver lige uden for rækkevidde, enten de stirrer på afstand eller ligefrem ignorerer opkaldene og gør det til fangeleg. Dette adfærdsmønster udvikler sig efter tilfælde, hvor hunde klynker overdrevent under bilture til parken og/eller trækker deres ejere hen mod hundeparken og derefter skynder sig, når deres snore er fjernet.


Ejer hjælpeløshed

Hunde forstår deres ejeres manglende evne til at sikre deres sikkerhed, når de er vidne til, at deres ejere tillader andre hunde at engagere sig i overdrevent aggressiv leg, hårde kropsslag eller mobning. Det er afgørende, at det er hundens opfattelse af sikkerhed, der har forrang, og det er ofte forskelligt fra det menneskelige perspektiv. Ejere overser nogle gange deres hundes åbenlyse frygt og afviser den som uberettiget på grund af deres egen forsikring om, at de andre hunde ikke gør nogen skade. Når en hund bliver jagtet eller chikaneret af en anden hund, og ejeren ikke griber ind, lærer hunden ikke kun at undgå interaktioner med andre hunde, men den mister også troen på sin ejers beskyttelse.


Problematiske legestile

Forskellige legestile blandt hunde kan føre til misforståelser eller endda konflikter. Hunde med vidt forskellige legepræferencer kan støde sammen, hvilket forstærker specifik legeadfærd. Alt for fysiske legestile kan dominere interaktioner, især hvis ejerne ikke regulerer dem. Ofte bliver bekymringer tilsidesat med et afslappet "det er bare leg." Selvom hundene måske leger, lærer de samtidig, nogle gange internaliserer de lektioner, som ejerne måske ikke har tænkt sig. I tilfælde, hvor dominerende hunde leger med lignende jævnaldrende, er den primære ulempe, at de ikke lærer ordentlig interaktionsetikette. Hvis de overmander svagere hunde, kan disse svagere hunde indtage en underdanig holdning og erkende, at deres sædvanlige kommunikationstaktikker er ineffektive. Denne ulige kraftdynamik indgyder frygt hos de svagere hunde, hvilket kan strække sig til alle hunde eller specifikke hundetyper. Et godt eksempel på, hvad jeg mener med dette, er, at næsten alle vores mønne-klienter ikke længere kan deltage i hundeparker. Dette skyldes at mønne hundenes 'jage og nip'-legestile ikke bliver taget godt imod af andre hunderacer. Når de andre hunde forsøger at løbe væk (flygte) og indser, at det ikke virker (fordi det var præcis, hvad mønnen ønskede af hunden), så er deres næste mulighed at kæmpe.


Ressourceforsvar

Ressourceforsvar bliver et betydeligt problem i hundeparker, hvor ressourcerne er begrænsede og værdifulde. Visse hunde kan vogte deres legetøj, mens andre forsøger at snuppe genstande fra deres modstykker. Nogle holder fast i tingene, mens andre engagerer sig i hånende adfærd. Konflikter bryder ofte ud om ressourcer, såsom mennesker, der sidder ved picnicborde eller bænke, og eskalerer til alvorlige slagsmål. Jeg har endda set hunde ressource forsvar vandskålene i hundeparken.


Frustration-induceret aggression

Interessant nok kan snor frustration, beslægtet med et raserianfald hos hunde når de er på snor, stamme fra oplevelser i hundeparker. Denne adfærd har flere årsager. Én kilde er en hunds overdrevne begejstring for at lege, hvilket får den til at trække sin ejer ivrigt til parken, ofte gøende og udfordrende undervejs. Ejerens ophidsede reaktion forstærker ophidselsen. Ved ankomsten til parken er hunden klar til intens fysisk aktivitet, måske endda konfrontationer. Snor frustration opstår, når hunde, der er vant til at besøge parker, fejlagtigt antager, at de kan nærme sig enhver hund, de ser. Når de bliver forpurret, trækker de i snoren og mødte tilsvarende modstand fra deres ejere. Denne eskalerende frustration kan få hunden til at virke aggressiv og få andre ejere til at trække deres hunde tilbage i frygt. I sidste ende kan denne frustration eskalere til ægte aggression, hvilket forvirrer ejerne, da deres hunde opfører sig upåklageligt uden snor, men dårligt i snor. Snorreaktivitet er en rigtig ting, og hver dag modtager vi forespørgsler fra ejere, der oplever snorreaktive hunde. Tjek Instagram-reel udsendt af @teamk9.training nedenfor:




Faciliteret aggression

Mange hunde danner stærke tilknytninger til deres ejere og har en tendens til at holde sig omkring dem. Sådanne hunde kan udvise knurren eller tænder, hvis de nærmes af andre hunde, og forventer, at deres ejere griber ind i tilfælde af konflikt. Ejere opmuntrer ubevidst til denne adfærd ved at forblive tæt på deres hunde og utilsigtet aktivere dem. I en familiesammenhæng kan flere hunde, der besøger en park, føre til faciliteret aggression, hvor de slår sig sammen på en tredje hund, hvilket forårsager nød eller endnu værre.


Alder

Mens adskillige hunde nyder socialisering gennem hele deres liv, mister en betydelig delmængde interessen for interaktioner, når de når social modenhed. Sådanne hunde trækker sig gradvist tilbage fra socialisering og kan signalere deres ønske om plads. Nogle bliver tilbageholdende med at gå ind i hundeparker på grund af den potentielle mangel på kontrol i disse ustrukturerede miljøer. Andre kan udtrykke deres utilfredshed gennem snerren eller luft bid, der angiver deres grænser.


Ophidselse

I hundeparker kæmper nogle hunde med at falde til ro og falder i langvarige tilstande af øget ophidselse, der fører til problemer. Hunde involveret i hændelser med høj spænding kan uventet udløse yderligere forstyrrelser, hvilket ofte resulterer i uønskede udfald. Jeg siger ofte til mine klienter: 'Jeg vil gerne have, at du er de ejere, der ikke bare tager deres hund med ud for at træne dem fysisk, men som kan tage hunden med ud for at løbe ærinder, deltage i en picnic med venner eller sidde på en café i et par timer. Jeg vil ikke have, at du skal have en hund, som du skal gå hurtigt med, for så at aflevere dem derhjemme, for så at løbe til picnic med vennerne. Og hvis du bliver ved med at tage hunden med i hundeparken eller endda tager hunden med til en hvilken som helst park, hvor den hele tiden kommer til at hilse på andre hunde, gør du kun din hund til en adrenalinjunkie, hvor den lærer konstant at være tændt udenfor. Du giver bogstaveligt talt din hund hver eneste grund til at være reaktiv'.


Traumets indvirkning

Traumatiske hændelser kan påvirke unge hunde dybt og efterlade et uudsletteligt mærke. En hvalp eller en teenager, der oplever et angreb, kan udvise aggressiv adfærd udløst af denne begivenhed. Selv tilsyneladende mindre hændelser kan traumatisere unge hunde, sammenlignelig med hvordan et barn kan reagere efter en foruroligende oplevelse. Denne type traume kan føre til en generaliseret frygtreaktion, selv når faren ikke er til stede.


Viden er magt

Ejere spiller en central rolle i hundeparkens dynamik, selvom mange ikke anerkender deres ansvar. Nogle forsømmer at være opmærksomme på deres hunde, mangler forståelse for korrekt adfærd eller hundekommunikation. Andre forsvarer deres hunde på trods af upassende adfærd. Tilfælde af overreaktion under regelmæssige interaktioner, hvor en hund afviser en andens opmærksomhed, er ikke ualmindeligt. Lejlighedsvis behandler ejere parker som hundepasningstjenester og efterlader deres kæledyr uden opsyn, mens de engagerer sig i andre aktiviteter. Desværre overvurderer de fleste ejere deres kontrol over deres hunde.


Vi forstår, at du måske har læst teksten og tænkt: "Min hund har aldrig vist tegn på aggression i en hundepark eller i lege. Jeg vil aldrig være den person, der efterlader min hund uden opsyn i en hundepark." Selvom du er den årvågne type i hundeparken, er det vigtigt at indse, at du ikke kan kontrollere andre mennesker og deres hunde, uanset hvor meget du prøver.


Disse små indhegnede hundeparker er ofte beliggende i større, ikke indhegnede parker. Så har du overvejet at få en lang line eller en fleksibel snor og bruge tid med din hund i en ikke indhegnede park? Hvis jeg kunne tale på din hunds vegne, er jeg ret sikker på, at den ville foretrække det.



Do you take your dog to the dog park?

  • Yes

  • No


Comentarios


bottom of page