top of page

Må hunde spise skaldyr og fisk?

Fodring af skaldyr og fisk til hunde kan være sikkert, men det afhænger af typen af skaldyr og hvordan det er forberedt. Fisk er generelt en god mulighed, mens der skal udvises forsigtighed med skaldyr og andre akvatiske skabninger. Når det kommer til fisk, er der flere faktorer at huske på:

 1. Levetid: Vælg kortlivet fiskearter for at undgå højere niveauer af toksiner og tungmetaller, der akkumuleres i længerelevende fisk som tun eller havbars..

 2. Størrelse: Mindre fisk har lavere kviksølvniveauer end større, hvilket kan være skadeligt for hunde. Vælg fisk, der ikke er længere end 6 tommer, som sardin, ansjoser eller sild.

 3. Ben:Pas på fisk med mange små, skøre ben, da de kan udgøre en kvælningsrisiko. Sørg for, at fisken er ordentligt renset, inden den gives som føde.

 4. Fedtindhold: Fisk rig på omega-3 fedtsyrer, som nogle sorter, kan have gavn for hunde ved at forbedre deres pels sundhed og reducere risikoen for hjertesygdom.

 5. Lugt og friskhed: Vælg friske skaldyr med en mild lugt, da en stærk fiskeagtig eller ammoniaklignende lugt kan indikere fordærv.

Det er afgørende at tilbyde skaldyr til hunde i moderation og ikke som en primær diæt. En velafbalanceret diæt, der opfylder deres ernæringsmæssige behov, er vigtig. Før introduktion af nye fødevarer, herunder skaldyr, bør du konsultere Alix (der er kvalificeret inden for hundenæring) for at sikre, at det er i overensstemmelse med din hunds specifikke diætbehov og helbredstilstand.


Fordele ved at fodre hunde med skaldyr:

Selvom det er vigtigt at være forsigtig, når du vælger skaldyr til hunde, kan indarbejdning af fisk og skaldyr i deres kost have forskellige fordele, herunder:

 1. Omega-3 Fedtsyrre: Skaldyr er en rig kilde til omega-3 fedtsyrer, som kan bidrage til forbedret pels sundhed, reduceret inflammation og forbedret kardiovaskulær funktion hos hunde.

 2. Højt proteinindhold: Skaldyr er en proteinrig fødekilde, der understøtter muskelvedligeholdelse og generel vækst hos hunde.

 3. Næringsrigt: Skaldyr er pakket med essentielle næringsstoffer som fosfor, calcium, jern, zink, magnesium, kalium, kobber, mangan, selen, iod, og vitaminer A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, og K, hvilket fremmer generel sundhed og vitalitet.

 4. Lavt usundt fedtindhold: Skaldyr indeholder generelt lavere niveauer af usunde fedtstoffer, hvilket gør det til et sundere kostvalg for hunde.

 5. Antioxidanter: Skaldyr indeholder en betydelig mængde antioxidanter, der hjælper med at bekæmpe oxidativt stress og støtte immunsystemet hos hunde.

 6. Allergivenligt: Det kan være en fremragende alternativ for hunde med allergi over for andre proteinkilder som fjerkræ eller oksekød.

 7. Høj fordøjelighed: Skaldyr er normalt let fordøjelige og egner sig derfor godt til hunde med følsomme maver.

Risici ed at fodre hunde med skaldyr

Trods fordelene er der potentielle risici forbundet med at fodre hunde med skaldyr, herunder:

 1. Toksiner og tungmetaller: Nogle skaldyr kan indeholde toksiner, tungmetaller og forurenende stoffer, der kan være skadelige for hunde, især hvis de indtages i store mængder.

 2. Skadelige konserveringsmidler: Kommerciel hundefoder indeholdende fisk kan indeholde skadelige konserveringsmidler, så det er vigtigt at læse etiketter nøje.

 3. Bakteriel og parasitisk forurening: Råt eller utilstrækkeligt tilberedt skaldyr, især opdrættede fisk, kan bære bakterier som salmonella og listeria eller parasitter som rundorme og bændelorme, hvilket udgør sundhedsrisici for hunde.

 4. Allergiske reaktioner: Ligegyldigt hvilken mad det er, kan skaldyr udløse allergiske reaktioner hos nogle hunde, hvilket kan føre til hudproblemer, fordøjelsesproblemer eller åndedrætsbesvær.

 5. Thiamin mangel: Fodring af hunde store mængder af visse fiskearter kan føre til thiamin (vitamin B1) mangel, hvilket kan forårsage neurologiske problemer.

 6. Kvælningsfare: Ben, skaller og skæl i nogle skaldyr kan udgøre en kvælningsrisiko eller forårsage tarmblokering hos hunde.

For at sikre, at din hund sikkert drager fordel af skaldyr, skal du vælge passende fiskearter, tilberede det grundigt og introducere det gradvist i deres kost. Konsulter regelmæssigt med en dyrlæge for at adressere eventuelle specifikke kostbehov eller helbredstilstande, din hund måtte have.


Skaldyr, som hunde sikkert kan forbruge:

Generelt er fisk, der er omhyggeligt afbenet, ordentligt renset og grundigt tilberedt, sikkert at indtage for hunde. Det er dog afgørende at undgå overdreven indtagelse af fisk, da det kan føre til thiamin mangel, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for dit kæledyrs helbred og i ekstreme tilfælde endda føre til døden.


Rå fisk er rig på næringsstoffer og kan være tiltrækkende for hunde, men det indebærer også risikoen for flukes, bændelorm eller rundorme. For at eliminere eventuelle parasitter anbefales det at fryse rå fisk i et par uger, inden det gives til din hund. Når måltidet serveres, skal du sikre dig, at det tør op korrekt, inden du tilbyder det til din pelsede ven.


Kogt Laks

Benløse laksefileter betragtes som en førsteklasses måltid for hunde, men det er vigtigt at sikre, at de kommer fra en pålidelig kilde og ikke er opdrættede. Kogt laks giver essentielle fedtsyrer og proteiner uden betydelige langsigtede bivirkninger. For at opretholde en afbalanceret diæt bør du begrænse lakseindtaget til en eller to gange om ugen og følge passende portionsanbefalinger.


Sardiner

Kendt som en af de sundeste fisk på grund af deres planktonbaserede kost og korte levetid, kan sardiner gives til hunde enten rå eller kogte. Vær dog forsigtig med dåse-sardiner, da de typisk er høje i natrium, hvilket kan være skadeligt for din hunds sundhed. Med tanke på deres ernæringsmæssige værdi er portions kontrol afgørende, især for overvægtige hunde.


Slid og Ansjoser

Trods deres lille størrelse er sild og ansjoser fremragende kilder til omega-3 fedtsyrer. De kan være gavnlige tilføjelser til en hunds diæt, når de serveres rå eller ordentligt tilberedt. Undgå røget, syltet, marineret eller dåsefisk, da de kan indeholde skadelige ingredienser.


Krillolie

For dem der foretrækker ikke at give fisk direkte til deres hunde, kan det være gavnligt at supplere deres måltider med en spiseskefuld eller to krillolie for at få de nødvendige omega-3 fedtsyrer. Krillolie er et sikkert alternativ til fiskeolie, da den indeholder alle næringsstoffer uden risikoen for giftstoffer og er udvundet fra mikroskopiske krebsdyr.


Tang

Ligegyldigt mennesker betragtes tang som en superfood med sit rige indhold af mineraler og vitaminer. Tørrede tangblade eller pulver kan drysses over din hunds mad for at tilbyde dens talrige fordele.


Skaldyr, som bør undgås at give hunde:

Tun

Selvom frisk tun måske er lækker, indeholder den høje niveauer af kviksølv, hvilket kan føre til potentiel kviksølvforgiftning hos hunde ved regelmæssig indtagelse. Dåsetun er endnu værre på grund af tilsatte konserveringsmidler og tilsætningsstoffer, hvilket gør det til et skadeligt valg for hunde.


Fiskolie

På grund af forurening i havene kan fiskeolie indeholde arsen, kviksølv, cadmium og bly, hvilket udgør en risiko for kræft og skader på en hunds nervesystem. Af den grund anbefales det ikke at supplere med fiskeolie.


Skaldyr (Rejer, Hummer, Krabbe)

Når det er kogt og ordentligt rengjort, er små mængder rejer, hummer eller krabbekød acceptabelt for hunde. Dog kan overdreven indtagelse føre til sundhedsproblemer som højt indhold af natrium, toksiner og iod i krabbekød. Der er også en risiko for allergi at overveje.


Muskelskaller (Muslinger, Kammuslinger, Østers)

At fodre hunde med muslinger, kammuslinger eller østers som et måltid kan føre til problemer, da de filtrerer vand og akkumulerer toksiner i deres væv. Forbrug kan forårsage problemer som paralytisk skaldyrsgift.


Sushi

At give hunde sushi kan være problematisk på grund af potentiel overførsel af parasitter og tilstedeværelsen af ingredienser som avocado eller ris eddike, der ikke er sikre for hunde.


Fiskepinde og Imitationskrabbekød

Selvom ikke inherent skadelige, mangler fiskepinde og imitationskrabbekød næringsværdi for hunde og er lavet af ingredienser af lav kvalitet, hvilket gør dem uegnede til regelmæssigt forbrug.

Comments


bottom of page