top of page

“Bare rolig! Han er venlig!”

Disse ord høres ofte øjeblikke før man bliver overfaldet af en hund, hvilket får de fleste hundeejere til at dreje sig rundt og lede efter den forestående tilgang af en højenergi, springende hund.Vi vil gerne diskutere denne sætning og analysere, hvorfor udsagnet som regel er forkert, og hvorfor det kan forårsage stress for enhver, der kan læse hundekropssprog.


Udsagnet er, "Hunden er venlig."


Hunde, ligesom mennesker, er sociale dyr. Det betyder, at de danner samfund og interagerer meget med andre dyr, især dem af deres egen art. I modsætning hertil er nogle dyr solitære; for eksempel omgås jaguaren kun andre jaguarer under parring og parringstid. At være et socialt dyr betyder ikke, at de interagerer godt med hvert dyr af deres art, på samme måde som mennesker er sociale dyr, men ikke alle mennesker interagerer godt eller positivt med alle andre mennesker. Her kommer ordet 'venlig' ind - for at beskrive, hvor godt sociale dyr interagerer med andre dyr og eksisterer side om side.


Hvis vi først tager vores menneskelige definition, ville de fleste mennesker sandsynligvis være enige i, at forudsætningen for at beskrive en person som venlig afhænger af, om de er imødekommende, samarbejdsvillige, overholder samfundsregler (undgår uhøflig adfærd såsom at stirre, afbryde, tvinge fysisk kontakt mm.) og får andre til at føle sig komfortable.


Hvis du og en ven står i en offentlig park og snakker, og en fremmed løber direkte op til jer, skubber sig imellem jer, afbryder jer, begynder at tale højt, stiller indtrængende spørgsmål, måske endda tager din telefon og begynder at kigge igennem den, ville du måske betegne denne person som uhøflig og mangel på social bevidsthed og situationsfornemmelse. Du ville sandsynligvis ikke kalde den person venlig.


Hvis vi nu vender dette samme synspunkt mod hunde, kan vi drage en parallel. Hunde har også samfundsregler, der hjælper dem med at eksistere og kommunikere med hinanden. Disse inkluderer at undgå uhøflig adfærd (stirring, tvinge fysisk kontakt, mobbeadfærd, konfliktsøgende kropssprog mm.) og være samarbejdsvillige og altruistiske. Venlige hunde vil undgå at forårsage konflikter og vil forsøge at dæmpe eventuelle konflikter; de vil forsøge at få andre til at føle sig komfortable.


Forestil dig nu i stedet for at stå med en ven, at du er med din hund i en offentlig park, i nyder hindandens selvskab, og en ukendt hund løber direkte op til jer, skubber sig imellem jer, snuser hurtigt til din hund og dig, måske endda tager jeres bolt, som i legede med, hopper på din hund eller jager dem eller klemmer sig imellem jer for at få en godbid. Ligesom med det menneskelige eksempel betragtes adfærden hos den ukendte hund generelt som uhøflig, og de er hverken venlige eller overholder social etikette. Hunden er ikke kommet ind i situationen på en rolig måde, har ikke læst den anden hunds kropssprog, har ikke langsomt præsenteret sig selv eller givet den anden hund tid til at reagere, har ikke fulgt sociale regler, og kan derfor ikke betegnes som venlig. Hunden løb simpelthen ind i miljøet uden hensyn til andre.


De fleste voksne hunde, ligesom mennesker, nyder ikke og/eller tolererer ikke denne type uhøflig adfærd fra andre hunde. De kan tilbyde en korrektion i starten, men kan også snappe, fordi de føler en indtrængen i deres rum. De kan også være mere passive og føle sig meget ubehagelige og usikre uden at vise det tydeligt, ligesom det spektrum af reaktioner, mennesker har, når de er i konfrontationssituationer. Ligegyldigt om reaktionen så er der skabt stress.


Hvalpe, ligesom små børn, mangler social etikette, og fordi de er nysgerrige og stadig lærer, kan de løbe op på denne uhøflige måde og afbryde. På grund af dette tolererer mange voksne hunde ikke hvalpe, mens andre har meget tålmodighed. Hvalpe kan ofte slippe af sted med dette uden meget konfrontation, ligesom små børn gør det, fordi de stadig lærer social etikette. Imidlertid kan det være et stort problem, når en voksen hund opfører sig på denne måde, da de i bund og grund ikke har lært, hvordan man er samarbejdsvillig og venlig.


Den bedste måde, du kan socialisere din hund på, er at hjælpe dem med at eksistere sammen med andre hunde og ikke have unødvendige ekstreme følelser. En hund, der konstant leger og interagerer med en anden hund på en højenergimåde, er normalt ikke i stand til fredeligt at forbinde og eksistere sammen; disse hunde er normalt meget stressede i sociale situationer. Din hund skal kunne lege og også være rolig med deres venner, på samme måde som voksen mennesker søger ro og stabilitet i vores venskaber sammen med venlighed og sjov. Overdrevent højenergi-urokampe er normalt ustabile og involverer konflikter på den ene eller den anden måde.


Så når nogen har en hund, der skubber sig mod dig, og de råber ud, "Bare rolig! Han er venlig!" er det ikke den korrekte definition. Faktisk er hunden meget uhøflig; de er måske ikke aggressive, men de er ikke, hvad samfundet ville betegne som venlige.


Manglende hensyn til den anden hund og person


Det andet problem med udsagnet er den totale manglende hensyntagen til den anden hund og deres fører og deres behov. Ikke alle hunde er sociale, ikke alle hunde tolererer andre hunde. Ligesom med mennesker er der et spektrum; nogle er ekstroverte, mens andre er introverte. Nogle hunde har traumer, sygdomme og/eller træningsmål. Nogle mennesker ønsker simpelthen ikke at interagere med andre hunde, men vil bare nyde deres egen hunds selskab, og nogle er bange eller allergiske over for nogle hunde. Der bliver ikke bedt om samtykke fra føreren, om det er ok eller passende for deres hund at interagere; de tilsidesætter simpelthen den anden person og beordrer dem til at 'være rolige'. Dette ville fra et menneskeligt synspunkt sandsynligvis også blive betegnet som uhøflig adfærd.


Hvis den anden hund er reaktiv eller bange, kan den interaktion med den uhøflige hund sætte deres træning måneder tilbage og forårsage meget stress for føreren. Og det kan endda være farligt, hvis hunden er syg, eller personen er allergisk.


Udsagnet "Bare rolig! Han er venlig!" råbes normalt af en fører, der ikke er i stand til at kalde deres hund væk fra nogen eller noget. Dette er, hvor det bliver problematisk, fordi udsagnet bruges som et dårlig undskyldning for ikke at have ordentligt udstyr på deres hund, en snor, for eksempel, og/eller indkald.


At antage, at alle hunde tolererer uhøflige hunde, gør ikke føreren ansvarlig og skaber dårlig undskyldninger for, hvorfor de ikke har kontrol over deres hund. Som førere kræver vores sociale etikette, at vi indkalder vores hunde eller sætter dem i snor og derefter spørger den anden fører, om deres hund er komfortabel med en interaktion, og om du kan lade din hund hilse. Med hunde er det bedst at fortsætte med forsigtighed og vurdere situationen, før man opfordrer til socialisering.Igangsættelse af interaktioner med sociale dyr


Enhver, der arbejder med sociale dyr, forstår, at der er visse regler, der skal følges for at introducere to dyr til en vellykket sameksistens.


Tag heste som et eksempel. Heste er sociale dyr, men at introducere to heste sker gradvist over en periode på uger. Hestene starter i tilstødende, men separate marker for at vænne sig til hinanden. Processen er langsom og velovervejet, indtil hestene viser, at de er komfortable nok til fuldt ud at hilse på hinanden og er kompatible.


Selv som mennesker har vi sociale normer på plads for at sikre gode hilsner. Vi præsenterer typisk os selv verbalt, tilbyder måske en håndtryk og giver derefter den anden person en personlig pladsboble på cirka 1 meter. Vi hilser ikke på alle på gaden; det ville være udmattende.


Denne gradvise proces gives ofte ikke til vores hunde. Vi tvinger dem ofte til at hilse på flere ukendte hunde konstant. Desuden lyder det absurd og farligt at udvide ideen om en hundepark til nogen anden art. At placere flere fremmede katte i det samme lukkede rum eller flere fremmede heste på den samme mark uden forberedelse ville sandsynligvis ende i flere kampe. Det er kun på grund af, hvor tilgivende og altruistiske mange hunde er, at det ikke fremhæves som et større problem.


Hunde er rovdyr


Hunde er en så integreret del af vores samfund og mange af vores liv, at vi som samfund har glemt, at de er rovdyr, og derfor er i stand til at være farlige.


Hunde har alle instinkter og evner af et rovdyr programmeret ind i deres DNA. Rovdrift og aggression er til stede i enhver hund, i varierende grad afhængigt af genetikken. Alle hunde har både Dr. Jekyll og Hr. Hyde i sig. Imidlertid ser vi ofte ikke Hr. Hyde-siden i kæledyrshunde og glemmer, at den eksisterer.


Faren er, at mange kæledyrsejere får en falsk følelse af sikkerhed, at deres hund aldrig ville vise rovdrift eller aggression og er derfor altid 'sikre'. Virkeligheden er, at enhver hund kan bide, og at ignorere det kan føre til alvorlige problemer, når utilstrækkelig træning og håndtering er på plads.

Et almindeligt eksempel er en hund, der jager og dræber husdyr eller andre kæledyr (katte eller andre hunde, for eksempel). Det kan dog også strække sig til, at en hund bider et menneske, voksen eller barn.Af denne årsag udgør det en risiko for samfundet (som set i videoen filmet af en landmand ovenfor), når man lader en hund være løs uden snor og uden indkald. Derfor har de fleste lande love om at holde hunde i snor for at minimere fare for offentligheden og landmændene.


Comments


bottom of page